Over twee boeken die je gelezen moet hebben Over twee boeken die je gelezen moet hebben
De hemel vertelt Gods eer, het gewelf verkondigt het werk van Zijn handen.
(Psalm 19: 2)
De wet van de HEERE is volmaakt.
(Psalm 19: 8a)

Ik hoop dat u van lezen houdt. En als u er niet van houdt, dan houdt u er misschien toch wél van! Dan houdt u misschien van dat boek waarover het gaat in het eerste deel van Psalm 19. Wat daar in bezongen wordt, wordt ook wel 'het boek van de natuur' genoemd. Als u een over de dijk wandelaar bent, of een langs-de-weilanden fietser, dan zou het zomaar kunnen dat u zo'n lezer bent. Dat u het allemaal aandachtig gade slaat, zoals ik dat zelf ook doe als ik 's avonds voor het slapen gaan nog even van de voordeur naar de schuur loop. Ik kan het dan niet laten om even naar de hemel te kijken. Heerlijk als die helder is en er sterren te zien zijn. Je voelt je op zo’n moment klein, maar tegelijk ook blij worden. Wat is het mooi, wat is het overweldigend! Op zulke momenten neemt verwondering bezit van je.
Verwondering die je kan brengen bij God. Want het zit allemaal zo ingenieus in elkaar, wij persoonlijk trouwens ook. Dat kan toch niet zomaar toevallig zo zijn. Er moet wel een Maker zijn, Iemand die het allemaal bedacht heeft.
De Nederlandse Geloofsbelijdenis, geschreven door Guido de Brès, zegt in artikel 2 dat we door twee middelen kunnen leren kennen, en dan verwijst hij als eerste naar de Schepping. De grote en kleine schepselen zijn een soort letters die samen de woorden 'Schepper' en 'God' vormen. Je kunt die schepselen dus ook lezen, en daar iets aan aflezen. Het verwijst naar de macht, kracht en intelligentie van God dat Hij het allemaal zo gemaakt heeft, ook ons als personen, met allemaal verschillende eigenschappen en karakters. Niemand 100% gelijk aan een ander. Wat een wonder! Misschien zegt u: "Gelukkig: ik lees blijkbaar genoeg in de natuur om me heen, meer boeken heb ik dus niet nodig!". Maar dat is toch niet helemaal waar, want de Psalmdichter heeft het over twéé boeken die je allebei niet mag mislopen. De eerste, daar hebben we het net over gehad: het boek van de natuur. Maar er is nog eentje. Dan hebben we het over de Thora, over de wet van JHWH. Dan gaat het over de Bijbel, over de dingen die God ons duidelijk wil maken door wat daar allemaal in staat. Over dat tweede boek wordt gezegd dat het volmaakt is. Het boek van de natuur geeft je wel een idee over God, over zijn bestaan, over zijn grootheid, over zijn majesteit. Maar het blijft allemaal nog erg algemeen. Zoals wanneer je aan de buitenkant naar een motorfiets kijkt. Je ziet van buiten wel ongeveer waar wat zit, maar hoe het precies in elkaar zit, daar heb je toch echt een sleutel-handboek voor nodig. En zo is het ook met God. Duidelijk maken wie Hij is, en ook wie en wat hij vooral niet (!) is, dat lukt niet zonder woorden. Net zoals je technische onderdelen nauwkeurig moet monteren, op de goede plek en met het goede moment, zo luistert het bij God ook nauw. We kunnen van alles over Hem beweren, maar is het ook echt zo? Is Hij ook echt zo?
Om misverstanden te voorkomen maakt Hij zich bekend. Dorre letters zijn het niet. Het is waar: er zijn lastige gedeelten, die moeilijke vraagstukken opleveren waar ik niet altijd een antwoord op heb. Maar anderzijds: zoals op het water van een donkere rivier lichtjes kunnen flonkeren, zo schittert het op ontelbare plaatsen in de Bijbel, van Gods trouw en liefde. En dat wordt alsmaar meer zodra je dichter in de buurt komt bij de Zoon van God, Jezus Christus. Dat tweede boek, het staat boordevol met woorden die je kunt vertrouwen. Boordevol woorden ook waarop je kunt bouwen, in goede tijden, maar zeker ook in slechte tijden. Van harte aanbevolen dus!
Ds. B.F. (Bas) Bakelaar
november/december 2024
terug