Het orgel Het orgel
In 1580, toen het protestantisme in Krimpen zijn intrede deed, stond er nog geen orgel in de reeds 165 jaar oude kruiskerk. Bijna 300 jaar later, in 1868, werd er een orgel aangeboden. Dit aanbod werd aanvaard en het orgel werd in de Krimpense kerk geplaatst, met als doel (zoals men in de notuelen leest): 
 
"Dat het moge strekken tot versiering van der kerk en tot opluistering van de Godsdienstoefening," 

Het was dus een tweedehands orgel waarvan enkele onderdelen gemaakt waren door de bekende orgelbouwer Van Assendelft uit de 18e eeuw. Het orgel bestond eigenlijk alleen uit het hedendaagse rugwerk. Een orgel van dergelijke omvang wordt ook wel “positief” genoemd. Het toenmalige orgel doet op dit moment dus nog steeds dienst en kan gekoppeld worden aan het hedendaagse hoofdwerk dat later is bijgebouwd. 
 
lees meer »
 
Eerste organisten en orgeltrappers Eerste organisten en orgeltrappers
Twee sollicitanten meldden zich destijds aan voor de functie van organist. S.A. Verhoeff en H.C. Helleman uit Nieuw Lekkerland. De keus viel op de heer Helleman. Ook werd er een reglement opgesteld met de eisen voor de organist. 
lees meer »
 
Reparaties en restauraties

Reparaties en restauraties
In 1904 was het orgel versleten en ging men over tot een reparatie. Omdat er in 1921 reeds elektriciteit in de kerk was, werd er in 1929 een elektromotor ingebouwd voor de windverzorging. 
lees meer »
 
Renovatie 2014

Renovatie 2014
In 2014 is het orgel gerenoveerd. Deze renovatie is uitgevoerd door orgelbouwer Elbertse uit Soest.
 
lees meer »
 
Dispositie van het nieuwe orgel anno 1975 Dispositie van het nieuwe orgel anno 1975
lees meer »
 
Geluidsfragmenten Geluidsfragmenten
Hier kunt u diverse geluidsfragmenten van ons orgel beluisteren.
lees meer »